Het gevaar van social media

Followers, likes & subscribers. Daarrond draait het vandaag allemaal, toch? Een filmpje over de echte waarheid achter social media heeft me hard aan het denken gezet.

Social media is een enorm groot deel van ons leven gaan innemen. Alles maar dan ook alles moet online gedeeld worden. Je moet laten zien dat je leuk, mooi en interessant bent en een perfect leventje leidt. Enkel de positieve dingen worden gedeeld. Enkel die ene foto uit een fotoshoot van 50 selfie's waar je het best opstaat wordt gedeeld. Als je er zo over nadenkt, tonen we op social media vaak een fake leven die ons echte, dierbare leven overneemt. Elke foto wordt bewerkt om toch maar meer likes te krijgen. En echt élk ding uit ons leven dat Instagramwaardig is, moet eerst op de foto. Social media is verslavend. Sommige mensen plannen zelfs heel hun dag rond social media zodat ze op het einde toch weer eens leuke foto's hebben om online te gooien. Bloggers zijn hier natuurlijk het grootste voorbeeld van. Ik kan ook niet ontkennen dat social media in mijn leven een grote rol is gaan spelen sinds ik blogger ben. Meer en meer mensen gaan zich ook interesseren in de blogwereld. Maar waarom eigenlijk?

Iedereen wil gewaardeerd worden, iedereen wil opgemerkt worden. Sommige online influencers hebben zoveel views waardoor andere mensen naar hen opkijken. Voor hen lijkt het fantastisch om zo 'online famous' te zijn. Het lijkt alsof zij een perfect leven hebben: een mooi lichaam, prachtige make-up, leuke vrienden en de gezelligste feestjes. Maar eigenlijk, alles dat online wordt gezet is bewerkt. Het echte leven wordt niet meer als goed genoeg gezien, want alles dat online komt moet eerst een bewerkings-transformatie ondergaan. Sad but true.

Zelf ben ik één van de zovelen. Eén van de zovelen die dagelijks enkele uren op social media rondsurft. Maar wat doen we daar eigenlijk? Gewoon, urenlang door onze newsfeed scrollen. Een uurtje rondsurfen op social media staat eigenlijk gelijk aan een uurtje jezelf vergelijken met anderen, want dat is wat we te lezen krijgen op social media. Ons eigen leven spiegelen we constant aan dat van iemand anders. And you know what? Het maakt ons alleen maar triest en doet ons alleen voelen. Het maakt ons alleen maar jaloers, omdat zij hebben want jij niet hebt. Terwijl we eigenlijk gewoon dolblij zouden moeten zijn met ons eigen leven. Stoppen met jezelf te vergelijken met anderen zal je heel wat beter doen voelen, maar jammer genoeg zullen we dit blijven doen dankzij social media.

Youtube, twitter, instagram... Elke dag scrollen we er wel eens door. Zelf word ik me steeds meer bewust van de impact die social media heeft op mijn leven. Als blogger MOET je tegenwoordig op alle social media aanwezig zijn. Maar is het nu echt een vereiste om een succesvolle blogger te zijn? Zo denken veel mensen toch. Ik probeer zelf de laatste tijd meer na te denken over hoe ik social media gebruik. Sommige dagen leg ik mijn gsm bewust weg of laat ik hem thuis als ik een uitstapje maak. Gewoon om even weg te zijn van social media. En ik kan je zeggen: it feels great! Een dag zonder social media voelt echt bevrijdend en kan ik iedereen aanraden. Even niet de sociale druk voelen om van alles eerst een foto te nemen, alles te delen wat je doet of iedereen op de hoogte te brengen van waar je bent. Héérlijk.

Social media doet ons vergeten om te leven in het nu, te genieten van de kleine dingen in het leven en vooral meer aandacht te geven aan de mensen rond ons. Vooral het echte menselijke contact is enorm beperkt geworden, gewoonweg omdat we vaak teveel volledig in de online wereld leven. De mensen rondom ons zijn nochtans een miljoen keer belangrijker dan die ene nieuwe (onbekende) volger die jou vandaag begon te volgen. 

De boodschap in dit filmpje is zeker goed overgekomen: het heeft me met mijn voeten even terug op de (echte!) grond gezet en me doen nadenken over de impact die social media eigenlijk heeft op mijn leven. Zeker de moeite waard om even bij te gaan zitten...


Sta jij wel eens stil bij de impact die social media heeft op jouw leven?

Don't forget to love & smile today!
Love, Annelies


CONVERSATION

4 reacties:

 1. Ik zag het filmpje ook vanmorgen! Zet je inderdaad aan het denken...
  Natuurlijk is het niet allemaal slecht maar je moet wel kritisch blijven tov al die super happy en perfecte plaatjes die je ziet passeren. Ik probeer net als jou soms eens dingen te doen zonder mijn gsm er bij en je hebt gelijk: it feels great!

  Liefs,
  Marlies - Golden Mirrors & Pink Bows

  ReplyDelete
  Replies
  1. Het doet inderdaad ZO goed om af en toe een dagje sociale-media-free te leven!

   Delete
 2. Deze video heb ik nu ongeveer overal al eens gezien en vind het terecht dat er eens aandacht aan word besteed. Zelf ben ik niet bepaald verslaafd -meer- Daar waar ik eerst ALTIJD foto's maakte van mijn eten bijvoorbeeld, gaan we nu ook echt gewoon eten. Mijn telefoon een keer thuis vergeten? Ach, als ik zeker weet dat ie ook echt thuis ligt en ik m niet onderweg ben verloren vind ik het echt geen ramp hoor. Helaas weten veel mensen niet eens hoe ze zich alleen in het openbaar moeten gedragen zonder telefoon haha

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dat is inderdaad zo Rebecca! Af en toe doet het eens goed om die social media niet overal bij te halen en gewoon te genieten van het moment zelf ;-)

   Delete

Double tap