Solliciteren: hoe bevalt het mij nu eigenlijk?

Mijn bezigheid voor de voorbije (en komende) weken… Solliciteren. Het geweldige gevoel van afgestudeerd te zijn en eindelijk een diploma in handen te hebben, verdwijnt al snel eens je aan de zoektocht naar de perfect job begint. Voor de ene is het duidelijk welke richting hij of zij opwilt, voor de andere is het een moeilijke opdracht te weten wat hij of zij nu eigenlijk wilt.


Voor mij was het redelijk snel duidelijk wat ik nu echt zoek in een job. Dat probeer ik dan ook zo goed mogelijk te verwoorden telkens ik op gesprek ga. Heel belangrijk ook dat je dit goed weet te verwoorden, zodat een mogelijke werkgever precies weet wat jij voor ogen hebt. Zo weten jullie na het gesprek precies of die functie iets voor jou is.

'Werk zoeken kan toch niet zo moeilijk zijn met zoveel vacatures online?' dacht ik. Dat blijkt even anders uit te draaien. De voorbije 4 jaar heb ik er alles aan gedaan om mijn diploma te behalen om werkzekerheid te hebben. Als pas afgestudeerde blijkt dat toch niet 100% voor werkzekerheid te zorgen. Solliciteren gaat niet vanzelf. Je moet zelf dagelijks het hele internet af zoeken naar passende vacatures, mailen, motivatiebrieven opstellen, bedrijven opbellen,… Hoelang je zonder werk zit, hangt volledig af van je eigen inzet en motivatie om een job te vinden.

Intussen heb ik de voorbije weken al ontelbaar veel motivatiebrieven geschreven en mails verstuurd. Telkens in de hoop een positief antwoord terug te krijgen. Al snel werd het mij duidelijk dat 'geen ervaring' een enorme afknapper is voor veel bedrijven. Iets wat ik zeker begrijp, maar ook weer niet. Elk bedrijf wilt natuurlijk een ervaren werknemer aannemen die al van aanpakken weet. Maar iedereen is toch ergens moeten beginnen? Iedereen heeft toch ooit ergens zijn eerste (werk)kans gekregen?

Iemand die pas afgestudeerd is, heeft namelijk ook veel te bieden. Gegarandeerd zorgt zo iemand voor een jonge, frisse wind in het bedrijf dat de werksfeer positief kan beïnvloeden. Een pas afgestudeerde brengt ook nieuwe ideeën met zich mee. Een pas afgestudeerde is vaak nog heel gemotiveerd om nieuwe kennis op te doen en is in staat dat ook snel toe te passen. Hoe jonger je bent, hoe sneller je namelijk nieuwe dingen oppikt en in de praktijk kan omzetten. Jonge werknemers die van de schoolbanken komen, zijn ook vaak het meest flexibel doordat ze vaak nog geen kinderen en geen huishouden hebben waar ze voor moeten zorgen. Veel voordelen bij het aannemen van een pas afgestudeerde als je het mij vraagt!

Hoe ging de zoektocht naar een job bij jou?

Don't forget to love & smile today!
Love, Annelies


CONVERSATION

6 reacties:

 1. Ik duim mee voor een leuke job voor je. Ik vrees inderdaad dat een diploma ook lang niet meer zoveel werkzekerheid biedt

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dat ondervind ik nu zelf ook jammer genoeg. Maar ik blijf zoeken! :-)

   Delete
 2. Anonymous3/03/2016

  Jammer idd dat niet 100% afstuderen voor werkzekerheid en solliciteren gaat niet vanzelf. Heel veel succes!

  ReplyDelete
 3. Tja, je slaat de spijker op de kop! Ik ben inmiddels al meer dan een halfjaar aan het solliciteren, en inderdaad: 'geen ervaring' is steeds de reden van afwijzing. Zo jammer! Want hoe ga je anders ervaring opdoen? :) Goed stuk heb je geschreven. Ik ben het helemaal met je eens over wat een pas afgestudeerde kan bieden! Veel succes met verder solliciteren!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Een half jaar zoeken naar werk is tegenwoordig niet raar meer, maar zelfs heel normaal. Heel jammer dat een diploma geen werkzekerheid meer is. Dankjewel & jij ook veel succes!

   Delete

Double tap