Mijn spaartips die echt werken


Work hard, play hard

Weet wat je inkomsten en uitgaven zijn. Hiervoor hoef je geen speciaal programma te downloaden, maar kan je prima maken in excel. Maak duidelijk op wat je verdient en wat je vaste kosten zijn elke maand. Kijk welke kosten je eigenlijk kan schrappen. Heb je een fitnessabonnement, maar is het al een jaar geleden dat je daar werkelijk naartoe ging? Zeg je abonnement dan meteen op. Het zijn misschien kleine bedragen, maar alle beetjes helpen. Van zodra je een overzicht hebt van je inkomsten en uitgaven, zal je ook minder in het wilde weg geld uitgeven. Jezelf aan het begin van de maand zakgeld geven om kleine dingen te kopen of voor etentjes, helpt ook.

10-dagen-regel

Spendeer jij regelmatig je avondje in de zetel terwijl je uren op webshops rondsurft en uiteindelijk het niet kan laten op het einde op 'betalen' te klikken? Pas dan vanaf nu de 10-dagen-regel toe. Zie je iets moois? Toon dan discipline en gooi het nog niet meteen in je winkelmandje. Pas als je na 10 dagen nog steeds spijt hebt dat je het item niet gekocht hebt, dan kan je het alsnog kopen. Zo voorkom je heel wat impulsieve aankopen die nadien toch niet nodig bleken te zijn. 

Zorg voor structuur

Heb je net een job gevonden? Hoera! Zodra je een job hebt en dus ook een vast inkomen, bekijk je best meteen hoeveel je daarvan wil sparen per maand. Zolang je bij hotel mama logeert, kan je best veel sparen dus profiteer zeker van die periode. Vanaf de moment dat je alleen gaat wonen, komen er heel wat meer rekeningen op je af. Meestal raden ze je aan zeker 1/3de van je inkomen elke maand te sparen. Spring zodra je een job hebt dus even binnen bij de bank en stel meteen een automatische maandelijkse opdracht in zodat een deel van dat loon meteen naar je spaarrekening gaat. 

Maak je eigen potje eten

Uit eten gaan met vrienden zou ik elke dag kunnen doen, maar daarmee zou mijn bankrekening niet zo gelukkig zijn. Nu ik een eigen stekje heb, is het uiteindelijk veel leuker, gezelliger én goedkoper om thuis een etentje te organiseren. Uiteindelijk voel je je ook meer op je gemak en kan je comfy kledij aantrekken. De verleiding om op school-/werkdagen telkens een broodje of salade te kopen is héél groot, vooral wanneer je 's morgens alweer te laat opstaat en je je in 1000 bochten moet wringen om op tijd de deur uit te zijn. Toch kan je jezelf heel wat besparen door 's morgens 5 minuutjes te besteden aan een lunch klaar te maken. Een eigen lunch en snacks meenemen zal je niet alleen goedkoper, maar vaak ook gezonder uitkomen. 

Verkoop wat je niet nodig hebt

Als je zoals ik moeilijk afscheid kan nemen van spullen, zal je waarschijnlijk ook met veel te veel spullen zitten. Naarmate ik ouder ben geworden, heb ik al veel kunnen weggooien maar toch moet ik mezelf af en toe opleggen mijn spullen uit te zoeken. Volg hierbij de KonMari opruimmethode. Deze tactiek is ontstaan door de Japanse auteur Marie Kondo waarbij je je bij elk item moet afvragen of het je eigenlijk wel gelukkig maakt. Maakt een item je niet gelukkig? Weg ermee. Gooi het op een stapel die je nadien weer kan verkopen. Je zal ervan versteld staan hoeveel geld je terug verdient wanneer je alles verkocht hebt wat je eigenlijk niet gelukkig maakt.


Wat is jouw grootste tip om geld te besparen?

Veel liefs, Annelies


CONVERSATION

0 reacties:

Post a Comment

Double tap